Förlagsminnen

I mina memoarserie har vi nu kommit till kapitel 33, som beskriver mitt arbete som redaktör på bokförlaget Forum år 2005. Forum grundades på låt säga 1920-talet, och köptes upp av Bonniers på låt säga 50-talet.

Mitt främsta avtryck på förlaget gjorde jag som redaktör för Guinness rekordbok under ett par sommarmånader. Jag minns inget av själva rekorden, förutom ”världens bäst säljande rekordbok: Guinness rekordbok”, och mitt alldeles egna ”flest korrekturfel i en bok” som kom med i följande års upplaga.

En juvel i kronan hos Forum var länge klassikerserien ”Forumbiblioteket”:

forum

Så vansinnigt snygga! Och så säger dom att man inte ska döma boken efter omslaget.

Forum kom under åren att ge ut alla möjliga slags böcker. Här saknas sannerligen inte bredd: från Nobelpristagare som José Saramago och Elfriede Jelinek, till tantsnusk som Jackie Collins och… pärlor som den här:

Råkade på den här boken i en lagerrensning på förlaget, och redan baksidestexten fångade mig: ”Flyga utan vingar är en bok som på ett fascinerande vis utforskar kvinnors särskilda förhållande till hästar”. Inledningen var inte mindre fängslande: ”Kvinnans förhållande till hästen är ett möte mellan det abstrakta – det andliga, det mytiska, det eteriska, och det mycket konkreta: ridningens, hästållningens… (osv) vardagliga realiteter”. Trots att jag är man var jag ohjälpligt fast, och jag kan idag inte nog uttrycka min tacksamhet över hur denna bok utvecklat mig både andligt och fysiskt.

Bland alla snygga böcker som Forum givit ut så väljer jag ut en sista, handplockad från mitt föräldrahem i Uppsala på midsommardagen. Cool formgivning, cool författare, från det coola året 1967:

20130622_154805

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s