Ärkefiender

Vad vore hjältar utan ärkefiender? Stålmannen har Lex Luthor, Sherlock Holmes har Moriarty. Till och med Rocky har fått en nu, den slemme konstnären Väduren som gör livet surt för vår hjälte:

rocky archenemy

Ärkefienderna har sin givna plats i vår kultur och har hängt med sedan urminnes tider. Ordets förled kommer som vi alla vet från grekiskans ”arkhos” som betyder ”mest viktig”. I Bibeln har vi Satan som frestar Jesus i öknen med all tänkbar världslig härlighet. Och i litteraturen hittar vi allt från Chauvelin i Röda Nejlikan till Lord Voldemort i Harry Potter.

Humorister har förstås funnit det oemotståndligt att driva med denna kliché, vilket gett oss Buzz Lightyears fiende Emperor Zurg i Toy Story-filmerna, och skämtteckningar som denna av Gary Larson:

larson_arch enemy

Mina 5 fiendefavoriter:

pelle

5. Elaka Måns. ”Har ni sett på katten, som inte har nån svans? Ynkligare kisse väl aldrig nånsin fanns!” Elaka Måns gör livet surt för Pelle Svanslös i bok efter bok, men till sist drar Pelle ändå alltid längsta strået. Måns och hans kumpaner Bill och Bull är roliga dock, och böckerna skulle vara väldigt tråkiga om inte den ganska malliga Pelle fick sig en och annan ”nosbränna” av denna trio.

jokerny

4. Jokern. Batman har många fiender, däribland Pingvinen och Dubbelansiktet, men den i dubbel mening färgstarkaste av dem är Jokern. Oförglömligt tolkad av Heath Ledger på film. Bästa serieäventyret med denne skämtare är förmodligen ”The killing joke”, författad av geniet Alan Moore (”V for Vendetta”, ”The league of extraordinary gentlemen” m.fl.).

lukas

3. Alexander Lukas. Kalle Ankas kusin är kanske mer en rival än en fiende, men å andra sidan vill han alltid nå framgång på Kalles bekostnad. En drönare som sätter en ära i ett aldrig göra ett hederligt handtag. Här en bild ur ”Enhörningen” där Kalle för en gångs skull drar längsta strået. Fun fact (äntligen får jag använda den frasen!): heter Gladstone Gander i original.

moriarty

2. Professor Moriarty. Sherlock Holmes ärkefiende professor James Moriarty förekommer visserligen bara i en enda novell, ”Det sista problemet”, men vilket avtryck han gör! Det visar sig också att Holmes varit honom på spåren i åratal: ”Är det inte märkligt, mannen mer eller mindre styr London och ingen har hört talas om honom”… ”Han är en brottets Napoleon, Watson. Hälften av allt ont i denna stora stad och nästan allt som inte har blivit upptäckt har honom som organisatör”.

När de två kombattanterna möts för första gången i Holmes bostad på Baker street fäller professorn följande obetalbara ord: ”Ert pannparti är inte så utvecklat som jag hade väntat.” Historien slutar med att Moriarty i en envig med Holmes störtar ned i Reichenbachfallen, och hörs sedan aldrig av mer. Hans hantlangare tas sedan om hand av Holmes i novellen ”Det tomma huset”.

 

1. Newman. Seinfelds överviktiga fiende Newman är en karaktär man älskar att hata. Gjorde entré i den tredje säsongen av Seinfeld och återkom sedan med ojämna mellanrum fram till seriens final i den nionde säsongen. Den som sett serien vet att det räcker för Jerry att höra sin antagonists namn för att han ska väsa fram ”Newman” mellan hårt sammanknipna läppar. Ett par roliga omständigheter är att a) Newman är vän till Jerrys granne och kompis Kramer, och att b) vi aldrig får någon förklaring till vad fiendskapen beror på.

Men att de är fiender är inte att ta miste på, vid ett tillfälle säger Jerry till exempel att Newman är hans Lex Luthor till hans egen Superman. I avsnittet The big salad försöker Elaine (som Newman har ett gott öga till) hitta förmildrande drag hos Newman, vilket inte faller i god jord hos Jerry:
Elaine: ”Perhaps there’s more to Newman than meets the eye.”
Jerry: ”No, there’s less.”
Elaine: ”It’s possible.”
Jerry: ”No, it isn’t. I’ve looked into his eyes. He’s pure evil.”

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s