Edgar Alien Poe

20130714_124754

Så har det då hänt igen. En välrenommerad tidning som Dagens Nyheter har stavat Edgar Allan Poes namn fel till Edgar Allen Poe (i en text av Anne Hederlein). Har sett samma felstavning upprepade gånger i svenska tidningar, och det sticker i ögonen varje gång.

Varför just denne författare, och varför just denna stackars bokstav? Tror folk att det handlar om två efternamn, att han är en förfader till Woody Allen eller vad? Han är ju verkligen känd för sina myskomedier, den gode Poe… Orättvist är det hursomhelst, andra författare brukar inte få sitt namn förvanskat på detta sätt. JRK Tolkien? Astrud Lindgren? August Trindberg?

Som medelålders man tar jag mig rätten att rasa.

Vi talar om nåt roligare istället, som vilken är den bästa av Poes makabra noveller? Jag röstar på Hopp-Grodan, där ett gäng elaka adelsmän i ett slott blir brända till döds av en narr, eller Den svarta katten, där en alkoholiserad man slår ihjäl först sin katt och senare sin hustru, och får sinnet förvridet. Eller kanske den bisarraste av dem alla, Det skvallrande hjärtat, där ett fullkomligt galet berättarjag, av ingen anledning alls, får för sig att mörda en gammal man. Inledningen i den är fullkomligt förhäxande, som jag dock inte sett någon översättning lyckas med:

20130714_195635

Men en annan dag skulle jag istället kanske välja inkvisitionshistorien Brunnen och pendeln, eller hämnddramat Ett fat amontillado, eller den nihilistiska (är inte säker på vad det betyder, men det är hög tid att jag får in det i en bloggpost) Röda dödens mask. Vi avslutar med ett snyggt bokomslag:

6 kommentarer

  1. Dina inlägg är så prick på!
    Jag kommer sakna dig (eller snarare dina inlägg) nu när jag drar iväg på internetovänlig semester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s