Åsså Austen igen

 

Ah, precis vad världen behövde: ännu mys-pysig Jane Austeninspirerad romcom. Den här heter ”Austenland”, där vi får följa Jane Austen-besatta singeltjejen Jane (spelad av forna Blossom-stjärnan Keri Russel) besöker en udda temapark som tillägnats den berömda författarens böcker. Där uppvaktas hon av ett par manliga kavaljerer varpå romantiska förvecklingar uppstår.

Det räcker med att se några sekunder av trailern för att klassa detta som en riktigt trött produkt. Här finns inget som utlovar någon sprakande dialog eller karaktärsskildring av Jane Austens kaliber. Första halvan av det två minuter långa klippet är ”rolig” medan den andra halvan satsar på romantik, lägg märke till hur det skiftet markeras med en lika typisk som tråkig ”romcom-trailer-låt”. Bara det att hjältinnan heter Jane är slött så det förslår.

Brett McKenzie från briljanta komediserien Flight of the Concords framskymtar som romantiskt intresse i trailern och det smärtar att behöva se honom i sådant här trams. Jag trodde att vi anhängare av Jane Austen och romantiska komedier blev kränkta nog med den löjliga filmen ”The Jane Austen bok club” för några år sedan, men tydligare finns det folk som har ännu mindre fantasi.

Skippa den här filmen och se den bästa av Austenfilmerna istället, Ang Lees ”Förnuft och känsla”. Eller ännu hellre, läs Stolthet och fördom, en fantastiskt bra och underhållande bok vars kvalitet ännu ingen Austenfilmatisering lyckats komma upp i. Allra minst ”Austenland”, som har USA-premiär den här veckan, som det verkar.

20130717_204551

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s