Slutet på historien

Minnesgoda läsare (premiär för det stofila uttrycket här!) kanske drar sig till minnes att jag för ett par veckor sedan uppmärksammade en liten ”tävling” på DN:s boksidor, där Lotta Olsson eftersökte världens kortaste novell. På ett besserwisseraktigt sätt förutspådde jag att Olsson förmodligen kommer att få mejl från diverse bättre-vetare innehållande den berömda novellen ”For sale: baby shoes, never worn”.

Mycket riktigt (som vi besserwissrar gillar att säga) så blev detta fallet, vilket framgår av bilden nedan.

20130803_103418

Novellen ifråga ”brukar tillskrivas Ernest Hemingway” som Lotta Olsson skriver; enligt myten (semikolon!) skrev han den efter att ha ingått ett vad som gick ut på att skriva en berättelse på högst sex ord.

Det är en bra anekdot, men som jag framhöll i mitt inlägg senast så är det högst osäkert ifall Hemingway ens skrivit historien. I själva verket tyder allt på att så inte är fallet, vilket en artikel från medieorganet ”The daily beast” från januari i år ger vid handen. Det har visat sig att flera författare hade kommit på liknande titlar redan tidigare, som exempelvis: ”Little shoes never worn” som var titeln på en amerikansk essä om korta historier från 1917.

”The dasily beast” bygger sin korta text på en artikel från bloggen ”Quote investigator”, som gjort en utförlig och underbart nördig genomgång av ursprunget till novellen. Perfekt att slå ihjäl en solig sommardag med.

Läs artikeln i The daily beast

Läs artikeln i Quote investigator

Min förra artikel i ämnet, med egen kortnovell

Veckans besserwisser: Vem skrev romanen från vars titel jag lånat rubriken till dagens inlägg?

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s