Året med Svepskäl – enda julbrevet du behöver!

Ett halvår har gått sedan jag, Harald Pålbrant, startade humor- och populärkulturbloggen Svepskäl. Vilken resa det har varit! Mina twitterföljare har ökat från 39 till 48, och min f.d. kända granne är numera f.d. granne med mig, bara för att ta ett par exempel.

Grannen ifråga är en gänglig ståuppkomiker med mustasch som flyttat hem till Skåne, där han enligt uppgift skrävlar om hur tidigare ”bodde vägg i vägg med Svepskäls skapare”. Tydligen öppnar detta vissa dörrar i nöjeskvarteren i Malmö. Ja, jävlar…

Idén med en blogg kom till mig en lördagförmiddag, då jag som vanligt satt uppkrupen i köksfönstret med en kopp te.

20131221_140019

Men vad skulle det handla om? För att få fart på fantasin tog jag till min bästa inspirationskälla vid såna här tillfällen, min vän och guldfärgade musa:

20131221_140900

”Luren” svek mig dock den här gången. Istället gav jag mig ut på stan där jag håglöst irrade omkring i jakt på ett TECKEN. Till slut fann jag det:

:20130304_173025

”Skriv om humor och populärkultur. Och filosofera om ditt och datt!” tycktes de legendariska komikerna säga till mig. Ett motto jag sedan hållit mig till.

Efter att ha bestämt kurs lärde jag mig bl.a. att duka med Maria Montazami:

bla_servett

Servettvikningen ”triangeln” kräver sin man.

och förfasade mig över snusket i barnlitteraturen:

20130623_143928

På midsommarafton befann mig i Uppsala, som vanligt iförd den traditionella upplandsdräkten:

midsommar

Som ni kanske minns var det värmebölja den dagen, vilket ledde till kjol-dispens hos manlig tågpersonal likväl som folkdräktsbärare.

Min djupdykning i ärkefiender i populärkulturen gav mig många fiender (ironi!), men också horder av följare och vänner. Sommar, vilken härlig årstid förresten! Som synes av den här spontanbilden från min hemort Aspudden:

20130720_092702

Något säger mig att jag hade den somrigaste sommardagen av alla, kolla bara in den här softa sommarpromenaden genom Gamla Stan.

Sommarens framgångar förändrade mycket för mig privat. Äntligen slapp jag försörja mig med de vanliga sysslorna:

tarningsspel

och:

vit gubbe

En kort period av förvirring infann sig nu. Jag höll på att tappa bort mig själv i rampljuset. Vem ville jag egentligen vara? Sensommaren blev därför en period av klädexperiment, från skön Söder-bohem:

söderbohem boule

till rebellisk rocker:

jimi h

I augusti lyckades jag äntligen landa i mig själv igen. Det inträffade på Drottninggatan, där jag botaniserade bland bisarra böcker på Europas längsta bokbord:

20130818_131442

(”fotvårdare” glömde dom bland titlarna)

Under hösten gick jag bland annat på trendspaning i trendiga Aspudden:

181245_10151744543059623_513258791_n

liksom i pittoreska Paris där jag semestrade med familjen:

20130913_222923

”Den här baren besöktes aldrig av Hemingwayenligt en skylt i entrén. Klart man blir nyfiken! Brorsan Nils passar här på att njuta av machodrinken ”Orange dream”.

Under hösten skev jag bl.a. om fängelsefilmsklichéer apropå tv-serien ”Orange is the new black” (såsom ”Fixaren”, ”den onda vakten” m.m.).

Trots framgångarna med Svepskäl så är det gött (ett av mina favoritord) att konstatera att jag ändå förblivit samma sköna snubbe, som synes av den här bilden från Djurgården i oktober:

20131012_141834

Djurgården… love it!

Men slutpratat om sommar och höst. Nu är det ju jul. Då ska man frossa i göttig IPA-julöl (yay!) och kolla på film, förslagsvis med min artikel Därför liknar Hollywoodfilmer varandra i bakhuvet. Där skriver jag om hur moderna Hollywoodfilmer – från Skyfall till The hunger games – är uppbyggda på samma sätt, kring det urgamla berättarmönstret ”Hjältens resa”.

Vi avslutar med en av mina julhälsningar från den här månaden:

VISSTE DU DETTA OM JULEN?

Julmust och påskmust är samma sak men med olika etikett. Precis som sverigedemokrater och rasister.

julmust

God jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s