Svenska filmhjältar

”Monica Z”, ”Känn ingen sorg” och ”Hundraåringen” är exempel på svenska filmer som hade premiär 2013. En annan sak som förenar dem är att de alla är uppbyggda kring det urgamla berättarmönstret ”Hjältens resa”. Detta i likhet med massor av moderna Hollywoodfilmer, vilket jag skrivit om tidigare.

Begreppet ”Hjältens resa” myntades av mytforskaren Joseph Campbell för över 50 år sedan, och kännetecknas av ett antal stående händelser och rollfigurer som återfinns i sagor och myter från hela världen. På 90-talet fick det sin filmanpassade version i Christopher Voglers bok ”The writer’s journey”, som fått ett enormt inflytande i Hollywood – särskilt i superhjältefilmer.

känn ingen sorg

Vogler delar in hjälteresan i 12 olika ”steg”I äventyrsfilmer är de konkreta och rör liv och död, medan de i dramer som ”Monica Z” och ”Känn ingen sorg” kan vara mer symboliska. Här är några av stegen, med ”Star wars” som referenspunkt (George Lucas var djupt influerad av Campbells teorier):

* Vardaglig värld: Monica knegar på i hemorten; Pål bor hos sin farfar; Luke lever ett stilla liv hos fosterföräldrarna
* Kallelse till äventyret: Monica erbjuds att åka med i turnébussen; Pål kickas ut från hemmet av farfar – typiskt för en passiv Hjälte; Leias hologram kallar på Luke
* Kliver över tröskeln – entré i den särskilda världen: Monica bosätter sig i Stockholm; Pål flyttar in hos sin vän, Luke och Obi-wan drar till stan där de anlitar Han Solo
* Prövningen – tillfälligt nederlag: Monica gör fiasko i melodifestivalen; Pål gör bort sig totalt på bröllopsspelningen; Luke och gänget är nära att dö i sophanteraren på Dödsstjärnan
* Vägen tillbaka
* Återuppståndelsen/slutstriden: Monica gör succé i New York; Pål lyckas genomföra en konsert till sist; Luke och rebellerna spränger Dödsstjärnan
* Återvänder med elixiret, d.v.s. skatten eller lärdomen som även kan ”hela” omgivningen: Monicas respektive Påls triumf skänker harmoni även åt deras familjer/omgivning. Rebellernas seger över Imperiet skänker fred åt galaxen.

monica z

Romantisk prövning
Prövningen är ett ställe i berättelsens mitt – oftast – då huvudpersonen konfronteras med sin största rädsla och nästan går under. Motsvarigheten i en romantisk story är då det spirande förhållandet råkar ut för ett bakslag, vilket sker i både ”Monica Z” och ”Känn ingen sorg” (Monica och Sture bråkar; Eva skäller ut Pål i gymmet). Helt enligt konceptet finner de båda paren dock varandra i slutet.
En till bihandling i Monicas fall rör förhållandet till hennes dotter och föräldrar. Även här sker ett tydligt nederlag i mitten när hjältinnan super sig redlös och dottern tas ifrån henne, vilket dock vänds till familjelycka i slutet.

Hjältens resa kännetecknas också av ett antal återkommande rollfigurer, eller ”arketyper” som C G Jung kallade dem. Flera av dessa återfinns i ”Monica Z” och ”Känn ingen sorg”.

Återkommande figurer

1. Hjälten. En klassisk hjälte fixar något som inte står rätt till i världen. I de flesta moderna berättelser är det istället något i hjältens personlighet som behöver rättas till, skriver Vogler. I Påls och Monicas fall är det scenskräck respektive alkoholism och dålig självkänsla. ”Publiken älskar att se Hjältar brottas med personliga problem och övervinna dem”, menar Vogler, som hävdar att det huvudsakligen finns två slags Hjältar:
1) Den villiga, aktiva, som är hängiven äventyret (Monica).
2) Den ovilliga, som är passiv och full av tvivel (Pål).

2. Mentorn. Ett vanligt steg i början av Hjältens resa är ”mötet med mentorn” (se t.ex. Luke-Obi-wan, Frodo-Gandalf, Neo-Morpheu, Katniss-Haymitch). I Monicas fall finns ingen tydlig mentor, medan Pål har både farfar och vännen Jonathan, som lär honom om livet och den stora världen.

3. Skuggan. Den klassiska Skuggan är fienden som Hjälten besegrar i en slutstrid. Men den kan också vara t.ex. ”fienden inom en”, som i ”Monica Z” och ”Känn ingen sorg” där hjälten slåss mot inre demoner som hotar lyckan. Monicas pappa har drag av både Skugga och Tröskelväktare (figur som på olika sätt försöker hindra hjälten) genom sina försök att sätta käppar i hjulet för dotterns karriär och relation till sin dotter.

4. Hamnskiftare. (hamn=skepnad). Hamnskiftaren är en gäckande figur vars uppsåt kan vara svårt att ringa in. Ofta är det en person av motsatt kön som tillfälligt förleder och förvirrar hjälten. Två typexempel är Willoughby i ”Förnuft och känsla” och Daniel (Hugh Grant) i ”Bridget Jones dagbok” – på ytan stiliga typer som hjältinnan i början tror är den rätta, innan deras sanna och opålitliga natur avslöjas. I ”Känn ingen sorg” har vi den vackra Eva, som till en början förtrollar Pål tills hon sviker honom dubbelt genom att dra in honom i knarksmuggling och låtsas ha skrivit hans låtar.

hundraaringen

Hundraåringen – en gammal hjälte
Filmerna ”Hotell” och särskilt ”Hundraåringen” följer båda den klassiska formen av Hjälteresan där huvudpersonen ger sig ut på en resa (se t.ex. ”The hobbit” eller ”Moonrise kingdom”). I Felix Herngrens film drar pensionären Allan ut på vägarna och får under äventyrets gång tampas med olika fiender och hinder, som han till slut övervinner genom list och tur.

Anna Odells ”Återkomsten” har också drag av mytkonceptet, trots att den är annorlunda uppbyggd med sina två separata delar. Även här händer det att en Hjälte antar ett erbjudande och kastas in i en ny miljö (klassfesten), där hon stöter på en lång rad fiender och motståndare. Prövningen blir sällan mer tydligt än i ”Återkomsten”, där Hjälten bokstavligt talat kastas ut från gemenskapen och står ensam mot världen. Som så många andra hjältar drar hon dock det längsta strået i slutet, då hon framstår som den verkliga vinnaren.

Läs min text om hur Hjältens resa präglar Hollywoodfilmer som Skyfall, The hunger games och Django unchained.

11 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s